Beleggen in koffie: maar hoe zit het eigenlijk met de boer?

Het is al weer lang geleden dat de prijzen op de internationale koffiemarkten hoog genoeg waren om koffieboeren een leefbaar inkomen te bezorgen. Ze leven in armoede en er is eigenlijk is er maar heel weinig wat ze daar zelf aan kunnen doen. De markten worden gedomineerd door een handvol hele grote koffie concerns en speculanten. Het is een markt waar het machtsevenwicht tussen vraag en aanbod ver is te zoeken.

Beleggers vinden een groot koffie-concern een aantrekkelijk beleggingsgobject. Dat bleek wel deze week toen JDE – het moederbedrijf van Douwe Egberts – naar de beurs ging. Coronacrisis of niet, de koers schoot na opening meteen 11% om hoog en er werd met gemak een aantal miljarden aan nieuw kapitaal opgehaald.

Als christelijke beleggers vinden we dat we oog moeten hebben voor de onderkant van de lucratieve keten: de koffieboer en de plantage-arbeiders. Het kan toch niet zo zijn dat we hier genieten van lekkere koffie en hoge rendementen terwijl dáár armoede heerst? Het is een ingewikkeld probleem, en toch ook weer niet. We zijn hierover in gesprek met Ahold Delhaize en zullen dat ook gaan doen met JDE. Doet u met ons mee?